ΤΑ 5 ΣΤΑΔΙΑ ΜΑΧΗΣ

Τα πέντε στάδια μάχης

Σε μία πιθανή διαμάχη που μπορεί να προκύψει οπουδήποτε μπορούμε να χωρίσουμε την εξέλιξη της σε πέντε στάδια. Στο κάθε στάδιο επικρατούν διαφορετικές συνθήκες και κανόνες που θα τις αναλύσουμε πάρα κάτω.

1ο Στάδιο

2ο Στάδιο

3ο Στάδιο

4ο Στάδιο

5ο Στάδιο

Το πρώτο στάδιο μάχης είναι πριν την επαφή, στο παραδοσιακό Wing Chun oi δύο αντίπαλοι πρέπει να βρίσκονται μακριά ο ένας από τον άλλον σαν να βρήσκονται σε ένα κύκλο. Σε αυτήν την απόσταση ο μαχητής χρησιμοποιεί οπτικά αντανακλαστικά ενώ ταυτόχρονα φυλάει την κεντρική του γραμμή χρησιμοποιώντας σχεδόν, όλες τις πολεμικές θέσεις προσπαθώντας με συνεχή κίνηση χωρίς επαφή των άκρων του να μπερδέψει τον αντίπαλο, προσπαθώντας να αποκτήσει το πλεονέκτημα της θέσης.

Η σωστή στρατηγική σε αυτή την απόσταση είναι να εναλλάσσουμε συνεχώς πολεμικές θέσεις. Εντούτοις όμως είναι πολύ σημαντικό να μην αλλάζουμε θέσεις σε ίσα χρονικά διαστήματα διότι ο αντίπαλος μπορεί προβλέψει την επόμενη κίνηση μας και να επιτεθεί με ευκολία.

Τα χέρια στην θέση φύλαξης κρατιούνται στο ύψος του στήθους έτσι ώστε να βλέπουμε τον αντίπαλο ανά πάσα στιγμή. Τα μάτια σε αυτό το στάδιο επικεντρώνονται στον πλησιέστερο προς εμάς αγκώνα του αντιπάλου και του γόνατος. (Διότι αυτά μας φανερώνουν μια επικείμενη επίθεση).

Η τεχνική εισόδου (Entry) του Wing Chun μπορεί τελικά να χρησιμοποιηθεί για να κλείσει την απόσταση (γεφύρωση του χάσματος) και να επιτευχθεί επαφή.

Καθώς η απόσταση μεταξύ των μαχητών κλείνει, καταλήγουμε στο στάδιο της επαφής. Σε αυτό το στάδιο ο μαχητής χρησιμοποιεί οπτικά αντανακλαστικά και αφής με τα χέρια (Chi Sao) και τα πόδια (Chi Jerk), αλλά χωρίς να επιτίθεται στο κύριο σώμα ή το κεφάλι, ενώ συνεχίζει την κάλυψη της κεντρικής του γραμμής.

Μια μπροστινή πολεμική θέση είναι συνήθως προτιμότερη σε αυτή την απόσταση και η θέση φύλαξης είναι ψηλά για να καλύψει την μεσαία και την άνω πύλη. Σε μια κατάσταση διασταυρωτής θέσης φροντίζουμε το πόδι μας να εισβάλει εσωτερικά ανάμεσα στα πόδια του αντιπάλου.

Σε αυτό το στάδιο μάχης όλα γίνονται πάρα πολύ γρήγορα ο ασκούμενος χρησιμοποιεί τα αντανακλαστικά μέσα των χεριών και των ποδιών του, Chi Sao και το Chi Jerk αντίστοιχα, που έχει αναπτύξει κατά την εκπαίδευση του στο Wing Chun,

Ο ασκούμενος του Wing Chun χρησιμοποιεί το σημείο επαφής, το οποίο του επιτρέπει να αντιληφθεί τις προθέσεις και τις κινήσεις του αντιπάλου. Φανταστείτε έναν ψαρά που ρίχνει την πετονιά του στο νερό, δεν μπορεί να δει αν υπάρχει ψάρι στην άλλη άκρη της πετονιάς. Όταν όμως το ψάρι τσιμπήσει, εκπέμπεται μια δόνηση που ταξιδεύει σε ολόκληρο το μήκος της πετονιάς μέχρι το χέρι του ψαρά, και αμέσως, αντιλαμβάνεται την κίνηση.

Με τον ίδιο τρόπο, ο ασκούμενος προσπαθεί να ανιχνεύσει μέσα από την δόνηση που εκπέμπετε κατά την επαφή την επόμενη κίνηση του αντιπάλου του και να την αποτρέψει.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Jean de la Fontaine: “Δεν έχει νόημα να τρέχετε, πρέπει να ξεκινήσετε στην σωστή ώρα”.

Μια καλή θέση μάχης προς τον αντίπαλο μπορεί να διευκολύνει την επαφή και να γίνει μέρος της τακτικής.

Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αντιμετωπισθεί το 50% των προσπαθειών του αντιπάλου για επίθεση.

Αυτό το στάδιο είναι “η υποχώρηση” επιτυγχάνεται είτε με αναδιοργάνωση και υποχώρηση με διαγώνια βήματα προς τα πίσω και με κάλυψη της κεντρικής γραμμής, θα προσπαθεί να καλύπτει συνεχώς την άμυνα του με κινήσεις Fut Sao και το Bil Sao, όπως έχει διδαχθεί στην τρίτη φόρμα, του Bil Jee.

Ένας ασκούμενος στο Wing Chun θα προτιμήσει να αποφύγει οποιαδήποτε δύσκολη κατάσταση προκειμένου να ασκήσει δύναμη κόντρα στου αντιπάλου. Κάτι που είναι ενάντια στις αρχές του Wing Chun

Υπάρχει μια παροιμία που αρέσει στους μαχητές του Kung Fu και του Ip Man, που λέει: «Πρέπει να ξέρεις πώς να λυγίζεις με τον άνεμο».

Μόλις βρεθεί σε ασφαλές μέρος, έχοντας απομακρυνθεί από τον αντίπαλό μπορεί να επιτεθεί εκ νέου επιδιώκοντας μια γεφύρωση με τον αντίπαλο.

 

 

Αυτό είναι το τελευταίο στάδιο μάχης όπου ο αντίπαλός υποχωρεί, χρησιμοποιούμε οπτικά αντανακλαστικά και τεχνικές εισόδου (Entry) μπορούμε να ανατρέψουμε μια δισάρεστη κατάσταση. Πρέπει να πιέσουμε τον αντίπαλο σαν να εχουμε γίνει σκιά του ή μάλλον σαν να ρέει νερό στον απομήνοντα χώρο που έχει.

Η χρονική στιγμή της  καταδίωξης ενός αντιπάλου είναι σημαντική, μας φέρνει σε πλεονεκτηκοτερη θέση και δεν πρεπει να του δώσουμε χρόνο για αντίδραση.