ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ

Η ιστορία σου δεν τελειώνει εδώ Έφτασε η ώρα να σηκώσεις ψυλά το κεφάλι και να υπερασπιστείς τον εαυτό σου και τους φίλους σου. Ενεργοποιήσου κατά του σχολικού εκφοβισμού.

ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ

ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ 

Ο σχολικός εκφοβισμός χαρακτηρίζεται από την επαναλαμβανόμενη παρενόχληση κάποιου παιδιού το οποίο δυσκολεύεται να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Στην πραγματικότητα, αυτό το φαινόμενο δύσκολα μπορεί να οριστεί καθότι εκδηλώνεται με διάφορες μορφές.

Οι εκδηλώσεις αυτές μπορούν να πάρουν τη μορφή ψυχολογικής βίας που εκφράζονται με διάφορα πειράγματα, παρατσούκλια, χλευασμούς, κακές φήμες, εξύβριση, ταπείνωση, εξευτελισμός, ρατσιστικά σχόλια και απειλές. Η ψυχολογική βία μπορεί να συμβάλει επίσης στον αποκλεισμό μαθητών από διάφορες κοινωνικές και σχολικές δραστηριότητες.  Μια άλλη μορφή σχολικού εκφοβισμού είναι η σεξουαλική παρενόχληση, όπως ανεπιθύμητα αγγίγματα και σεξουαλικά σχόλια καθώς και ο εξαναγκασμός του θύματος να παρακολουθεί ή να συμμετέχει ενεργά σε σεξουαλικές πράξεις.

Η σωματική βία στον σχολικό εκφοβισμό πραγματοποιείται με χτυπήματα, σπρωξίματα, κλοτσιές, και στριμώγματα. Ο σχολικός εκφοβισμός μπορεί να ενέχει και οικονομικούς λόγους εκμετάλλευσης των παιδιών που εκφοβίζονται συνήθως με σκοπό την κλοπή ή τη φθορά των προσωπικών τους αντικειμένων. Τα τελευταία χρόνια στο bullying προστέθηκε και άλλη μία κατηγορία, αυτή του ηλεκτρονικού ή διαδικτυακού εκφοβισμού, το λεγόμενο cyber bullying.

Ο διαδικτυακός εκφοβισμός μπορεί να περιλαμβάνει τις ακόλουθες πράξεις:

  • Τη διακωμώδηση και τον εξευτελισμό ενός προσώπου μέσω Internet.
  • Τη συνεχή αποστολή μηνυμάτων άσεμνου και προσβλητικού περιεχομένου μέσω Internet.
  • Τον εξευτελισμό παιδιού ή εφήβου, με τη δημιουργία ενός προφίλ ή blog το οποίο περιλαμβάνει ψεύτικο και εξευτελιστικό περιεχόμενο.
  • Την αποστολή απειλών ή τη δημοσιοποίηση προσωπικών βίντεο ή φωτογραφιών χωρίς τη συγκατάθεση του ατόμου.

Αυτό που διαχωρίζει τον σχολικό εκφοβισμό από το απλό πείραγμα είναι η ένταση, η διάρκεια και η επανάληψη μιας κατάστασης και κυρίως η διαφορά δύναμης μεταξύ των παιδιών. Με αλλά λόγια, στον σχολικό εκφοβισμό ο θύτης, δηλαδή το παιδί που εκφοβίζει, υπερέχει σωματικά από το παιδί που εκφοβίζεται, δηλαδή το παιδί θύμα. Αντιθέτως, όταν για παράδειγμα δυο παιδιά της ίδιας ισχύος έχουν «πιαστεί στα χέρια», αυτό το περιστατικό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως σχολικός εκφοβισμός.

Επίσης, ο μαθητής που εκφοβίζεται μπορεί να είναι συχνά μικρότερης ηλικίας και να μην έχει προκαλέσει τον θύτη. Το 28% των μαθητών ηλικίας από 12 έως 18 υφίσταται εκφοβισμό κάθε χρόνο. Οι αριθμοί είναι πραγματικοί και το πρόβλημα μεγάλο. Μάθετε πώς μπορείτε να ανατρέψετε τη διαφορά στην οικογένειά σας, στο σχολείο ή στον δρόμο με τη διδασκαλία αντί-Bullying της σχολής αυτοάμυνας Wing Chun Kung Fu σήμερα. Γιατί αύριο ίσως να είναι αργά.