Chi Sao

CHI SAO

STICKING HANDS – ΚΟΛΛΗΜΕΝΑ ΧΕΡΙΑ

What is Chi Sao?

Ο όρος Chi Sao είναι κοινώς αποδεκτός στη Δύση με το όνομα “κολλημένα χέρια – Sticking Hands”. Στην κινεζική γλώσσα, ο όρος αυτός μεταφράζεται κυριολεκτικά με: “την ενέργεια του βραχίονα”. Αυτή η ενέργεια δεν είναι μυστικιστική για κάποιον που εκπαιδεύεται στο  Wing Chun, αλλά πιθανότατα αντιστοιχεί στο γεγονός της δημιουργίας μιας συνεχούς κίνησης, η οποία είναι μία από τα θεμελιώδη αρχές του Chi Sao.

Seminar 2018 with Master Didier Beddar

01

ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ CHI SAO

Η κίνηση πρέπει να είναι συνεχής, σπειροειδούς μορφής με ώθηση προς το κέντρο

– Είναι απαραίτητο να κολλάμε τα χέρια μας με του αντιπάλου και να διατηρούμε με αυτόν τον τρόπο την επαφή, τουλάχιστον στο έναν χέρι,
– Για να εκτρέψει τις δυνάμεις που πηγαίνουν προς το κέντρο
– Για να περάσετε τις δυνάμεις που αποκλίνουν από το κέντρο,
– Αναπτύξτε τα αντανακλαστικά αφής που είναι ταχύτερα από την αντίδραση που διέρχεται από την όραση,
– Χαλαρώστε τους μυς για μεγαλύτερη ευκολία στην εκτέλεση της άσκησης.

Yip Man and Bruce Lee in Lap sao

02

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ – ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Το Chi Sao θεωρείται εσωτερική / εξωτερική άσκηση. Δηλαδή, δεν είναι μια άσκηση που χρησιμοποιείται για ανάπτυξη εξωτερικής, ή σωματικής μυϊκή δύναμη.

Η εσωτερική φύση της άσκησης (chi) συνδέεται με τη χαλάρωση των μυών. Στην ταοϊστική σκέψη αυτή η χαλάρωση είναι το YIN (θηλυκό). Σε αυτή την άσκηση πρέπει να μάθετε να μην χρησιμοποιείτε φυσική δύναμη, οι Κινέζοι αυτό το αποκαλούν φιλοσοφικά: χρήση μη-δύναμης.

Η διατήρηση του κατακόρυφου άξονα του σώματος και η σωστή τοποθέτηση του είναι αρκετή για να εκτρέψει μία επίθεση χωρίς να χρησιμοποιηθεί μυϊκή δύναμη.

Η δύναμη που υπάρχει μέσα μας διατηρείται σαν αποθεματικό, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως εκτοξευτήρας για να διοχετεύσει την ενέργεια ένα κλάσμα του δευτερολέπτου πριν από το χτύπημα. Η χαλάρωση των μυών παρέχει μεγαλύτερη ευκολία κίνησης. Είναι καλύτερα να συμπεριφέρεσαι σαν να είσαι το καλάμι παρά να σπας σαν δρυς κάτω από το βάρος του χιονιού.

Η προσαρμοστικότητα που παρέχεται από τη χαλάρωση των μυών καθιστά ευκολότερη την εναλλαγές των χεριών και του σώματος κατά τη διάρκεια μιας μάχης. Όπως το νερό που ρέει ανάμεσα από στα βράχια, έτσι και ο ασκούμενος του Chi Sao εκπαιδεύεται για να ανιχνεύσει τα παραμικρά ανοίγματα που υπάρχουν στο αμυντικό σύστημα του αντιπάλου. Επίσεις η χαλάρωση των μυών όχι μόνο θα επιτρέψει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στις αλλαγές του ρυθμού. Αλλά θα είναι επίσης ευκολότερο να αλλάξετε από αργή σε γρήγορη κίνηση και αντίστροφα.

Το Chi Sao λοιπόν είναι η τέχνη της αίσθησης και της διείσδυσης μεταξύ των ασκούντων, αλλά και της τέχνης της μετάβασης από την ηρεμία στην καταιγίδα, από αργή σε γρήγορη ή από μαλακή σε σκληρή, σε στιγμιαίο χρόνο.

Το Chi Sao σας επιτρέπει να εκπαιδεύετε στη χαλάρωση των μυών, για να βελτιώσετε την ταχύτητα της αντίδρασης. Η υπερβολική μυϊκή ακαμψία θα εμποδίσει την κίνηση, με αποτέλεσμα η αντανακλαστική αντίδραση θα επιβραδυνθεί.

Χρειάζονται αρκετά χρόνια πρακτικής εξάσκησης ώστε ο σπουδαστής να χαλαρώσει εντελώς τους μυς του σε μια μάχη σώμα με σώμα.

Seminar  2018 with Master Didier Beddar
One arm Chi sao

03

CHI SAO ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΔΙΑ ΜΕΣΟΥ ΤΗΣ ΕΠΑΦΗΣ

Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι η απόσταση. Στο Chi Sao η απόσταση προς τον αντίπαλο είναι εξαιρετικά μικρή, η απόσταση αυτή ονομάζεται απόσταση επαφής (ή απόσταση πριν την επαφή).

Η επαφή μεταξύ των βραχιόνων είναι ήδη καθιερωμένη σε αυτό το στάδιο μάχης, επομένως οι ενέργειες και οι αντιδράσεις είναι εξαιρετικά γρήγορες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η έννοια της αίσθησης στο σημείο επαφής είναι εξαιρετικά σημαντική. Σε αυτή την απόσταση το μάτι είναι πολύ αργό για να λάβει όλες τις

Τα αντανακλαστικά επαφής είναι αυτά που θα επιτρέψουν μια ταχύτερη αντίδραση σε σχέση με την όραση.
Η επιστήμη έχει αποδείξει ότι η αντίδραση από την αίσθηση της αφής είναι ταχύτερη από την όραση. Πάρτε για παράδειγμα έναν άνθρωπο που κατά λάθος τοποθετεί το χέρι του σε μια θερμή κεραμική πλάκα κουζίνας, αμέσως θα τραβήξει το χέρι του χωρίς να περάσει από κάποια διαδικασία σκέψης. Η πληροφορία που θα πάρει ο εγκέφαλος του θα είναι άμεση.
Εδώ έγκειται όλη η αντικειμενικότητα που συνδέεται με αυτή την αρχή.

Με το που αποκτήσουμε επαφή, ο ασκούμενος του Wing Chun μπορεί να βρεθεί σε δύο καταστάσεις. Είτε θα έρθει σε επαφή και με τα δύο χέρια ή θα έχει επαφή μόνο με το ένα χέρι. Στην πρώτη περίπτωση, η αίσθηση που μεταδίδεται από την επαφή μέσο των αντανακλαστικών επαφής είναι άμεση στους δύο βραχίονες και μπορεί να του δείξει ακριβώς την κατεύθυνση των δυνάμεων που ασκούνται από τον αντίπαλο του.

Στη δεύτερη περίπτωση, τα μάτια του θα επικεντρωθούν στο χέρι που δεν υπάρχει επαφή, ενώ το χέρι που είναι σε επαφή θα χρησιμεύσει ως αισθητήρας για να γνωρίζει τις προθέσεις και τις κινήσεις του αντιπάλου του.

Η επανάληψη των ασκήσεων είναι ένα σημαντικό μέρος στην εκπαίδευση και στη δόμηση των αντανακλαστικών.

Η επιστήμη έχει αποδείξει ότι το αντανακλαστικό σύστημα συνδέεται με την επανάληψη. Με άλλα λόγια, όσο περισσότερο το χέρι ή το πόδι επαναλαμβάνει μια κίνηση, τόσο πιο γρήγορα μπορεί να εκτελεστεί η τροχιά αυτής της κίνησης κατά τη διάρκεια μιας αντανακλαστικής αντίδρασης.

Σε όλη αυτήν την διαδικασία της επανάληψης το πρωταρχικό έργο το έχει το ΙΔΙΟΔΕΚΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.

Εύκολα κανείς καταλαβαίνει την έννοια της φράσης που λέγεται για τις πολεμικές τέχνες « Δέκα χρόνια είναι καλό. Είκοσι χρόνια είναι καλύτερα ».

Enter the Dragon Chi Sao

04

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ, ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΠΑΦΗ

Για την εκτέλεση του Chi Sao, από διπλό χέρι ο μαθητής τοποθετεί τους βραχίονες του σε επαφή με τους βραχίονες του παρτενέρ του. Οι θέσεις είναι Tan Sao, Bon Sao και Fook Sao στην συνέχεια αρχίζει να εκτελεί μια σειρά περιστροφής προς το κέντρο του παρτενέρ του.

Από τις περιστροφές θα υπάρξουν διαφορετικές ωθήσεις (Pak, Wu, Bil, Jut, Chuen, Larp, Kuan, Gum, Fut, Tarn, Huen, κλπ)… που θα πρέπει να εκτρέπονται χωρίς να χάσουν την επαφή. Η δυνατότητα να διατηρηθεί η επαφή κατά τη διάρκεια των περιστροφών καθορίσουν και πόσο καλό είναι  το Chi Sao που ασκεί κάποιος.

Σε αυτή την άσκηση, ο στόχος δεν είναι να παει κόντρα στις κινήσεις του αντιπάλου, αλλά να μάθει να πηγαίνει μαζί του, υπό την έννοια του, να μάθει να ακολουθεί τις δυνάμεις και να εκτρέψει αυτές που πηγαίνουν προς το κέντρο σας.

Yip man Double Hand Chi Sao

05

ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥ CHI SAO

Υπάρχουν διάφορες μορφές του Chi Sao στο Wing Chun. Το Chi Sao με μονό χέρι και το Chi Sao από διπλό χέρι. Το μονό χέρι Chi Sao η θέση που μπορούμε να πάρουμε ως προς τον αντίπαλο είναι Παράλληλη ή διασταυροτή θέση. (Η φωτογραφία απεικονίζει τον Bruce Lee με τον Yip Man σε θέση Chi Sao με δύο χέρια)

Είτε πρόκειται για μονό ή διπλό χέρι Chi Sao, η θέση των ποδιών που παίρνουμε ονομάζεται ουδέτερη θέση ή θέση αλόγου και στα κινέζικα ονομάζεται Yee Jee Kim Yeung Ma.

Για τα χέρια υπάρχουν αντίστοιχα τρείς βασικές θέσεις το Tan Sao – Fock Sao – Bon Sao από τις οποίες μπορούμε να εκτελούμε τις βασικές ρουτίνες και τις διαφορετικές τεχνικές όπως Pak, Bil, Jut, Chuen, Larp, Kuan, Gum, Fut, Tarn, Huen κ.λπ επιτρέποντας στους μαθητές να μαθαίνουν να εκτρέπουν τις διεισδύσεις  του αντιπάλου χωρίς να χτυπούν τα χέρια τους.