ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΜΑΧΗΣ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ

Στρατηγικές μάχης

  • Προστατεύουμε την κεντρική μας γραμμή με την θέση φύλαξης (Guarding position)
  • Χρησιμοποιούμε την τεχνική εισόδου (Entry)
  • Επιτιθέμεθα στα ακάλυπτα σημεία του αντιπάλου
  • Βγαίνουμε στην τυφλή πλευρά του αντιπάλου
  • Ελέγχουμε τον αγγόνα
  • Παγιδεύουμε τα χέρια του αντιπάλου στην τυφλή πλευρά
  • Επιτιθέμεθα στην ισορροπία 
  • Δεν γινόμαστε εύκολος στόχος, αλλάζουμε πολεμικές θέσεις, κινούμαστε στον χώρο σε άτακτα χρονικά διαστήματα
  • Μένουμε ήρεμοι με αυτοπεποίθηση και αφήνουμε τα αντανακλαστικά να μας οδηγούν

01

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΓΡΑΜΗ ΚΑΙ Η ΜΕΣΟΚΑΘΕΤΟΣ

Στην ανατομία, η κεντρική γραμμή είναι μια φανταστική γραμμή που διαχωρίζει το σώμα μεταξύ της δεξιάς και της αριστερής πλευράς.

Στην ξιφασκία, η κεντρική γραμμή είναι η φανταστική γραμμή που χωρίζει δύο αντιπάλους μεταξύ τους. Είναι η συντομότερη απόσταση μεταξύ ενός σημείου Α προς ενός σημείου Β. Και οι δύο μαχητές προσπαθούν να φτάσουν στον αντίπαλό τους βάση αυτής της αρχής.

Η κεντρική γραμμή, είναι ένα αδιαχώριστο στοιχείο του χώρου γεωμετρικός αποδεδειγμένο που πρέπει να γνωρίζει κάθε καλός μαχητής.

Η μεσοκάθετος είναι η νοητή συμμετρική γραμμή που διαιρεί το σώμα μας σε δύο μισά. Εκτείνεται από το κεφάλι και καταλήγει στο έδαφος δια μέσου της βουβωνικής χώρας.

Γύρω από τη μεσοκάθετο βρίσκονται τα ζωτικά μας όργανα και τα σημεία πίεσης όπως το κεφάλι, τα μάτια, ο λαιμός, το διάφραγμα και η βουβωνική χώρα.

Επειδή ο κύριος στόχος επίθεσης είναι τα ζωτικά όργανα χρησιμοποιούμε τη θέση άμυνας του Wing Chun, η οποία καλύπτει επαρκώς αυτή την ευάλωτη περιοχή.

02

ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ

Ο κάθετος άξονας του σώματος αποτελεί ουσιώδες στοιχείο για κάθε καλή ισορροπία. Ένας μαχητής που χρησιμοποιεί την κεντρική του γραμμή ως μέσο ταυτόχρονης άμυνας και επίθεσης  μπορεί αναχαιτίσει μια επερχόμενη επίθεση πολύ εύκολα.

Αυτή η αρχή της κεντρικής γραμμής είναι θεμελιώδης, διότι τα χτυπήματα ενός αντιπάλου πιθανόν να έχουν μεγάλη διεισδυτική δύναμη η οποία σε διαφορετική περίπτωση το πιθανότερο θα είναι να βρει το στόχο της.

Συνοψίζοντας μπορούμε να πούμε ότι η χρήση της κεντρικής γραμμής αυξάνει στο μέγιστο βαθμό την σταθερότητα του σώματος,  την δύναμη που παρέχει η σωματική μάζα από την θέση των ποδιών στο έδαφος, την οστική και τη μυϊκή μάζα.

Μόνο η τέλεια στοίχιση με την κεντρική γραμμή μπορεί να επιτρέψει σε ένα άτομο με μικρότερο σωματότυπο και δύναμη να εκτρέψει μια επίθεση ενός ανθρώπου μεγαλύτερης δύναμης και  σωματότυπου, είτε κάνει χρήση όπλων είτε όχι.

03

ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ

Μια από τις αρχές του Wing Chun λέει ότι άμυνα είναι η επίθεση και επίθεση είναι η άμυνα, δηλαδή προκειμένου να εκτρέψουμε μια επίθεση οποιασδήποτε τροχιάς κάνοντας χρήση της κεντρικής μας γραμμής αναχαιτίζουμε την επίθεση ενώ συγχρόνως επιτιθέμεθα στον αντίπαλο την ίδια χρονική στιγμή. Μια συντονισμένης αρμονία άμυνας και επίθεσης στην σωστή χρονική στιγμή. Σαν να λέμε το ένα είναι αποτέλεσμα του άλλου.

Όπως στην ξιφασκία οι ξιφομάχοι μπορούν και διεισδύουν στην κεντρική γραμμή του αντιπάλου τους με ταχύτητα αστραπής, έτσι και ο ασκούμενος του Wing Chun εκπαιδεύει τα χέρια και τα πόδια του για να αντιδράσει μέσα σε μια πανομοιότυπη τριγωνική γεωμετρία σαν αυτή που χρησιμοποιείται στην τέχνη της γαλλικής ξιφασκίας.

Ο ασκούμενος του Wing Chun επιδιώκοντας να διατηρεί συνεχώς καλυμμένη την κεντρική του γραμμή αποκτά το πλεονέκτημα έναντι οποιουδήποτε αντιπάλου πιέζοντας τον να χρησιμοποιήσει επιθέσεις έξω από την κεντρική του γραμμή. Έτσι, αυτόματα έχει το πλεονέκτημα διότι κατέχει ήδη την μικρότερης απόστασης προς τον αντίπαλο, στη συνέχεια επιτίθεται με μια γραμμική επίθεση, στο άνοιγμα που έχει δημιουργηθεί.