Frequently Asked Questions

Frequently Asked Questions

Συχνές Ερωτήσεις

Αν δεν γνωρίζεται ή θέλετε να διευκρινίσετε κάποια πράγματα σχετικά με το Wing Chun, εδώ θα βρείτε μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις (FAQ) που σίγουρα θα σας λύσουν τις απορίες σας.

Σε περίπτωση που δεν σας καλύπτουν ή δεν βρίσκετε την απάντηση που ζητάτε μέσα από τις υπάρχουσες συχνές ερωτήσεις (Frequently Asked Questions), μην διστάσετε να επικοινωνήστε με τον Sifu Νίκο Αγαθόπουλο για να σας βοηθήσει στην απάντηση στην ερώτηση σας.

Wing Chun Salutation

Τι είναι το Wing Chun kung Fu;

Frequently Asked Questions

Το Wing Chun είναι ένα κινέζικο πυγμαχικό σύστημα αυτοάμυνας που προέρχεται από την Ν. Κίνα, αναπτύχθηκε από μια βουδίστρια καλόγρια και έγινε δημοφιλές από τον Bruce Lee. Το Wing Chun χρησιμοποιεί επιστημονικά τεκμηριωμένες τεχνικές και ασκήσεις που βασίζονται στην ανθρώπινη κίνηση.

Είναι ένα από τα πιο περιζήτητα μαχητικά συστήματα αυτοάμυνας στον κόσμο. Έγινε γνωστό στην Κίνα τον 20ο αιώνα, από έναν πολύ μεγάλο δάσκαλο τον Ip Man. Είναι ιδανικό για παιδιά, γυναίκες και λειτουργεί ανεξάρτητα του σωματότυπου, δεδομένου ότι δεν δίνει έμφαση στο μέγεθος, τη δύναμη και την αθλητική ικανότητα.

Είμαι μεγαλύτερης ηλικίας. Μπορώ να εκπαιδευτώ στο Wing Chun χωρίς να νιώθω αμηχανία γιατί μαθαίνω πιό αργά από τους νεότερους μαθητές;

Frequently Asked Questions

Απο την ηλικία των 5 έως και 90 μπορεί κάποιος να αρχίσει την εκπαίδευση του στο Wing Chun Kung Fu. Το πρόγραμμά μας είναι κατά τέτοιο τρόπο προσαρμοσμένο που είναι κατάλληλο για την διδασκαλία παιδιών και ενηλίκων κάθε ηλικίας. Οι μαθητές έχουν την ελευθερία να αναπτύξουν την πρόοδο τους με τον δικό τους ρυθμό.

Η μέση ηλικία των μαθητών μας είναι τα 30, έχουμε μαθητές στα 40 και 50.

Το Wing Chun βοηθάει στην απώλεια βάρους και την διατήρηση της υγείας και αντοχής μου;

Frequently Asked Questions

Ναι, αν προπονήστε αρκετά σκληρά. Μέσω της εκπαίδευσης στο Wing Chun γυμνάζεται ολόκληρο το σώμα και είναι δυνατό να αυξήσετε τον καρδιακό σας ρυθμό και να κάψετε θερμίδες.

Όμως στα μαθήματα δίνεται προτεραιότητα στην πρακτική που βασίζεται σε δεξιότητες, έτσι ώστε η βασική μας εστίαση είναι οι τεχνικές αυτοάμυνας, αναβαθμίζοντας τα νευρικά, μυϊκά και σκελετικά σας συστήματα για να τερματίσετε γρήγορα μια βίαιη κατάσταση.

Σας διδάσκουμε πώς να βελτιστοποιείτε το μυαλό και το σώμα σας για δύναμη και ταχύτητα, οπότε αν θέλετε να βελτιώσετε το καρδιαγγειακό σας σύστημα, απλά αυξήστε την ένταση.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα χαμηλής έως μέτριας εντάσεως επαναλαμβανόμενων ασκήσεων όπου με την τακτική συμμετοχή μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση και τη διατήρηση ενός υγιούς σώματος, καθώς και τη βελτίωση της ψυχικής υγείας. Το πρόγραμμα μας βελτιώνει επίσης το συντονισμό, τα αντανακλαστικά, την ευελιξία και τη δύναμη.

Όλα αυτά μας βοηθούν στο συνδυασμό και βελτίωση άλλων δραστηριοτήτων.

Ποια είναι η διαφορά του Wing Chun με τις υπόλοιπες πολεμικές τέχνες;

Frequently Asked Questions

Το Wing Chun είναι η μοναδική πολεμική τέχνη που αναπτύχθηκε από γυναίκα. Είναι ένα από τα λίγα συστήματα που χρησιμοποιούν επιστημονικές αρχές, όπως:

  • Ταυτόχρονη άμυνα / επίθεση
  • Τη χρήση των δύο χεριών ταυτόχρονα
  • Την κατοχή και έλεγχο της τυφλής πλευράς του αντιπάλου
  • Την εκπαίδευση της αίσθησης της αφής μέσω του Chi Sao
  • Τα χτυπήματα σε επιλεγμένα σημεία πίεσης
  • Δεν ασκούμε δύναμη ενάντια στην δύναμη του αντιπάλου
  •  Όλες αυτές οι αρχές έχουν δοκιμαστεί και λειτουργούν όταν παραστεί ανάγκη

Στο διαδίκτυο, παρατήρησα πολλά διαφορετικά στυλ Wing Chun. Γιατί υπάρχουν τόσα διαφορετικά;

Frequently Asked Questions

Κάθε στυλ Wing Chun έχει και έναν κύριο στόχο. Ορισμένα επικεντρώνονται στην διατήρηση της κεντρικής γραμμής, άλλα στην χρήση δύναμης και άλλα στην ανάπτυξη του Chi Sao. Το σύστημα όμως αυτό καθ’ αυτό δεν παίρνει τίποτα σαν δεδομένο. Αξιολογεί τις καταστάσεις πάντα με γνώμονα τη λογική και την φυσιολογία του ανθρώπινου σώματος, ανεξάρτητα από την προέλευσή του ανατολικά ή δυτικά, με όπλα ή χωρίς όπλα. Οι μέθοδοι διδασκαλίας που εφαρμόζουμε είναι να συμβάλλουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να βελτιώνουμε την αύξηση της ικανότητας, της γνώσης και της αυτοπεποίθησής μας στην αυτοάμυνα, μένοντας πάντα πιστοί στην ραχοκοκαλιά του συστήματος Wing Chun.

Ποια είναι τα οφέλη για το παιδί μου; Υπάρχει ο κίνδυνος τραυματισμού;

Frequently Asked Questions

Ο κύριος στόχος της διδασκαλίας των παιδιών είναι να είναι ασφαλή και να μάθουν να προστατεύουν τον εαυτό τους με τεχνικές και ασκήσεις που πραγματοποιούνται μέσα από το παιχνίδι διασκεδάζοντας. Παράλληλα βελτιώνει την αυτοπειθαρχία, το σεβασμό, την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση. 

Τα μαθήματα μας διεξάγονται από έμπειρους εκπαιδευτές με την εποπτεία και καθοδήγηση του δασκάλου. Ο χώρος είναι καλά προστατευμένος με ειδικό πάτωμα.

Δεν αποκλείεται ωστόσο και κάποιο χτύπημα, κάτι που συμβαίνει σε όλες τις  πολεμικές τέχνες καθώς επίσης και σε όλα τα αθλήματα.

Το Kung Fu έχει να κάνει με θρησκεία ή με φανατισμό;

Frequently Asked Questions

Δεν έχει να κάνει με θρησκευτικές πεποιθήσεις, είναι μια πολεμική τέχνη που βασίζεται στη λογική και την ανθρώπινη κίνηση. Τα μέλη της προέρχονται από όλες τις θρησκείες, κοινωνικά στρώματα και εθνικότητες. Δεν φανατίζουμε τους μαθητές μας. Μόνο μετά από σκληρή δουλειά  θα μπορέσει να κατανοήσει ο μαθητής το πραγματικό νόημα αυτής της εξαιρετικής πολεμικής τέχνης.

Σε πόσο χρόνο θα μπορώ να αντιμετωπίζω μια πραγματική κατάσταση στον δρόμο;

Frequently Asked Questions

Αυτό εξαρτάται κυρίως από τρεις παράγοντες

1. Το πόσο συχνά προπονείται κάποιος

2. Την μαθησιακή ικανότητα

3. Την υπομονή και επιμονή στα μαθήματα

Το Wing Chun είναι αποτελεσματικότερο σε σχέση με άλλες πολεμικές τέχνες;

Frequently Asked Questions

Δεν υπάρχει πολεμική τέχνη που να είναι ανώτερη απο κάποια άλλη, όλες έχουν να δείξουν κάτι διαφορετικό, το θέμα είναι να βρούμε αυτήν που αρμόζει στην δική μας ιδιοσυγκρασία.

Ασχέτως ποιά πολεμική τέχνη θα επιλέξουμε, η σκληρή δουλειά ο χρόνος και η υπομονή θα μας μετατρέψουν σε ικανούς μαχητές και θα καταλάβουμε καλύτερα τον εαυτό μας.

Tο Wing Chun θα με κάνει άτρωτο;

Frequently Asked Questions

Δεν υπάρχει τέτοιου είδους εκπαίδευση σε καμία πολεμική τέχνη.

Έχω μικρό σωματότυπο. Μπορώ να εκπαιδευτώ στο Wing Chun χωρίς τον φόβο τραυματισμού;

Frequently Asked Questions

Σκοπός μας είναι η ασφάλεια και η άνεση σας. Ανεξάρτητα από το μέγεθος ή το φύλο σας, σκοπός μας είναι να αυξήσουμε την αίσθηση της αυτοπροστασίας.

Η προπόνηση μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολη, αλλά όχι τόσο έντονη, που να τραυματίζεστε.

Ποτέ μην νιώθετε ντροπή ή αμηχανία να πείτε στο δάσκαλο ή τον εκπαιδευτή σας να χρησιμοποιεί λιγότερη δύναμη.

Είμαι πολύ απασχολημένος αλλά πάντα ήθελα να μάθω Wing Chun. Τι έχετε να προτείνετε;

Frequently Asked Questions

Δέσμευσε τον εαυτό σου να αρχίσει από το επόμενο μάθημα. Δεν υπάρχει ποτέ ο τέλειος χρόνος για να ξεκινήσεις, ειδικά όταν είσαι απασχολημένος. Αν το αναβάλλεις, δεν θα αρχίσεις ποτέ. Προγραμμάτισε την πρώτη σου επίσκεψη εδώ.

Δεν μπορώ να παρακολουθήσω τα μαθήματα του τρέχοντος προγράμματος σας. Τι μπορώ να κάνω?

Frequently Asked Questions

Δυστυχώς, το πρόγραμμά μας δεν μπορεί να προσαρμόζεται για όλους. Μπορείτε να παρακολουθείτε σεμινάρια Wing Chun ή να κάνετε

 ιδιαίτερα μαθήματα.

Τι σημαίνει Si-hing και τι Sifu?

Frequently Asked Questions

Si-hing για άνδρα και Si-je για γυναίκα σημαίνει “Εκπαιδευτής” και Sifu σημαίνει “Δάσκαλος”.

Είναι επίσημοι τίτλοι που απονέμονται απο τον Master σε μαθητές υπό προΐποθέσεις.