THE STORY OF WING CHUN

The story of Wing Chun

Τι είναι το Wing Chun

To WING CHUN είναι ένα πλήρως μεθοδευμένο και ολοκληρωμένο σύστημα αυτοάμυνας για τον δρόμο για κοντινή μάχη. Δεν είναι άθλημα, γι’ αυτό και δε συμμετέχει σε αγώνες κάτω από κανόνες και εξοπλισμό. Δεν είναι φτιαγμένο για επιδείξεις, οι κινήσεις του δεν είναι φτιαγμένες για να είναι όμορφες, έχουν σχεδιαστεί να είναι πρακτικές και αποτελεσματικές. Οι δε τεχνικές που χρησιμοποιούνται είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις κινήσεις των φορμών του συστήματος.

the story of wing chun

Kung Fu – Wushu

Το Kung Fu ή Gung Fu είναι ένας κινέζικος όρος που δηλώνει ένα ολοκληρωμένο άνθρωπο έναν άνθρωπο συνειδητοποιημένο στην έκφραση της τέχνης που έχει επιλέξει να κάνει, είτε αυτή είναι πολεμική τέχνη ή όχι. Ο όρος Wu Shu σημαίνει στην κυριολεξία με ή χωρίς όπλα. Συνεπώς κάποιος που ασκείται στο Kung Fu Wushu είναι ένας άνθρωπος που ολοκληρώνεται με την εξάσκηση και την μελέτη πάνω στις πολεμικές τέχνες.

Αυτήν την στιγμή υπάρχουν πάνω από 450 διαφορετικά στιλ πολεμικών τεχνών στην Κίνα. Κατατάσσονται σε διάφορες κατηγορίες ανάλογα με τη γεωγραφική τους προέλευση ή τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους.

Υπάρχουν τα βόρεια και νότια στιλ, εσωτερικής ή εξωτερικής ενέργειας και συνδυασμοί των δύο.

Το Wing Chun, προέρχεται από τη σύνθεση διαφορετικών στιλ της τίγρη του δράκου του φιδιού και λευκού γερανού. Με βάση της θεωρίας Yin και Yang, μπορούμε να πούμε ότι κάνει συνδυασμούς και των δύο εσωτερικής – εξωτερικής ενέργειας (μαλακό – Σκληρό).

kungfu2

The story of Wing Chun (1644 – 1911 μΧ)

Το 1644, οι Manchus κατακτούν την Κίνα και καταλαμβάνουν μεθοδικά το Μεσαίο Βασίλειο. Καταπιέζουν τον κινεζικό λαό, και επιβάλλουν τους νόμους τους με αδυσώπητες μεθόδους.

Στο ναό του Fukien (Sil Lum) πέντε νεαροί κινέζοι, που προερχόμενοι από εξέχουσες οικογένειες, ξεκίνησαν την εκπαίδευσή τους με τους μοναχούς πολεμιστές. Αυτοί οι πέντε αργότερα θα γινόντουσαν οι περίφημοι Five Elders of Sil Lum.

Ανέλυσαν τα διάφορα στιλ Kung fu εκμαιεύοντας ότι είναι καλύτερο και πιο αποτελεσματικό από το καθ’ ένα και το τελειοποίησαν στο μέγιστο βαθμό δίνοντας προτεραιότητα στην στρατηγική κοντινής μάχης σε συντομότερο χρόνο μάθησης, οι τεχνικές ήταν πιο λειτουργικές και προσαρμοσμένες απόλυτα για μάχη σώμα με σώμα.

Έτσι όλοι οι μοναχοί του Ναο Shaolin ασκούνταν σε αυτήν την επαναστατική μέθοδο.

Οι πέντε αυτή Δάσκαλοι ήταν οι:

  1. Fung Dou Dak (ο μεγαλύτερος στην μάθηση)
  2. Bak Mei (ο μεγαλύτερος σε βιολογική ηλικία)
  3. Jee Sin Sim See
  4. Miu Hin
  5. Ng Mui (η μοναδική γυναίκα καλόγρια)

Το τελευταίο μέλος των πέντε ήταν η καλόγρια Ng Mui θα ενώνονταν με τους υπόλοιπους τέσσερις μεγαλύτερους αδελφούς αρκετά χρόνια αργότερα. Πέρασαν περισσότερα από δέκα χρόνια για να γίνουν οι πέντε νέοι ώριμοι εμπειρογνώμονες του νέου μαχητικού συστήματος στον ναό Sil Lum.

Δυστυχώς κίνημα που είχαν δημιουργήσει καταγγέλθηκε και έτσι το 1768, ο ναός, καίγεται από τους Manchus, μοναχοί και δάσκαλοι αποδεκατίζονται. 110 από τους 128 μοναχούς σκοτώθηκαν εκείνη την ημέρα.

Στην συνέχεια για 2 χρόνια ταξιδεύοντας ανεξάρτητα μεταξύ τους, οι πεντε Shaolin μεταμφιεσμένοι ως Ταοϊστές ιερείς και καλόγριες ανασυντάχθηκαν στο Όρος Emei στην επαρχία Σιτσουάν, το έτος 1675.

Το όρος αυτό χαρακτηρίζονταν ως ένα από τα ιερά βουνά της Κίνας, φιλοξενούσε περίπου 70 μοναστήρια και ναούς όπου οι πέντε Δάσκαλοι Shaolin θα μπορούσαν να κρυφτούν εύκολα.

Η Ng Mui κατέφυγε σε ένα ναό με το όνομα White Crane στο Όρος Tai Leung, αφιερώνοντας όλο τον χρόνο της στην ανάπτυξη της λογικής συνέχειας του στυλ που είχαν αναπτύξει οι πέντε.

Η Yim Wing Chun, μια νεαρή ντόπια γυναίκα, που άφησε την πόλη και πήγε στο όρος Tai Leung, όπου συναντήθηκε με την μοναχή Ng Mui, η οποία της δίδαξε το νέο στυλ το οποίο αργότερα θα φέρει το όνομα της νεαρής γυναίκας και θα συνεχίσει το έργο της Δασκάλας της.

story of wing chun
story of wing chun