ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ WING CHUN

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ WING CHUN

To WING CHUN είναι ένα πλήρως μεθοδευμένο και ολοκληρωμένο σύστημα αυτοάμυνας για τον δρόμο. Δεν είναι άθλημα, γι αυτό και δε συμμετέχει σε αγώνες κάτω από κανόνες και εξοπλισμό. Δεν είναι φτιαγμένο για επιδείξεις, οι κινήσεις του δεν είναι φτιαγμένες για να είναι όμορφες και έχουν σχεδιαστεί να είναι πρακτικές και αποτελεσματικές. Οι δε τεχνικές που χρησιμοποιούνται είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις κινήσεις των φορμών.

Στην Κίνα το Wing Chun θεωρείται ως «η επιστήμη στις γροθιές, βασίζεται σε γεωμετρικές αρχές επιστημονικός τεκμηριωμένες όπου δεν υπάρχει θέση στο σύστημα για περιττά και αφηρημένα πράγματα.

Η φιλοσοφία στο Wing Chun αντίθετα με άλλες πολεμικές τέχνες είναι στο να σταματήσουν ή να μπλοκάρουν την επίθεση ενός αντιπάλου έτσι ώστε να μην υπάρξει άλλη επίθεση. Οι τεχνικές του αναφέρονται σε πραγματικές καταστάσεις μάχης είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην αυτοάμυνα. Είναι κράμα πολεμικών τεχνών που η μεθοδολογία του στηρίζετε στην κοντινή μάχη με μεγάλη ταχύτητα και χτυπήματα που προέρχονται από την κεντρική γραμμή σε συνδυασμό με εκρηκτικά χαμηλά λακτίσματα. Η αποτελεσματικότητά του βρίσκεται στον πολύ καλό συγχρονισμό άμυνας-επίθεσης και αντίστροφα, δίνοντας ταυτόχρονα δύναμη και ελαστικότητα.

Ανεξάρτητα από το τύπο του σώματος, τις πνευματικές και φιλοσοφικές αναζητήσεις του μαθητή το Wing Chun εκφράζεται και προσαρμόζεται διαφορετικά από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μπορεί ο αντίπαλος να είναι μεγαλύτερος και δυνατότερος όμως το αποτέλεσμα της μάχης θα κριθεί από την επιδεξιότητα και την τεχνική και όχι από το μέγεθος, την μυϊκή δύναμη ή την τύχη του αντιπάλου.
Οι πραγματικές συμπλοκές στον δρόμο, συνήθως γίνονται σε μικρή απόσταση με τον αντίπαλο, συμβαίνουν ξαφνικά και διαρκούν λίγο. Το πλεονέκτημα το έχει αυτός που θα χτυπήσει γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα, προφυλάσσοντας ταυτόχρονα τον εαυτό του να μην πληγωθεί. Στόχος του δεν είναι μόνο να χτυπήσει γρήγορα και δυνατά, αλλά να χτυπήσει σε ζωτικά σημεία – πράγμα που σταματά την επίθεση του αντιπάλου.

Στο Wing Chun η άμυνα είναι επίθεση και η επίθεση είναι άμυνα. Το καθένα είναι η αιτία και το αποτέλεσμα του άλλου. Όλες οι τεχνικές αποτελούν φυσικές κινήσεις του σώματος και χαρακτηρίζονται από απλότητα και ευθύτητα. Οι τεχνικές εκτελούνται στον μικρότερο δυνατό χρόνο και απόσταση με την ελάχιστη απαραίτητη κίνηση. Η έμφαση δίνεται στην ταχύτητα, την ορμή και τα αντανακλαστικά. Οι κινήσεις αποτελούν μέρος μιας πολλαπλής σειράς από χτυπήματα που εκτελούνται σε δευτερόλεπτα που το άπειρο μάτι δεν μπορεί να δει.

Οι τεχνικές άμυνας και επίθεσης σχηματίζουν τρίγωνα μεταξύ τους φτιάχνοντας μια σταθερή, δυνατή και ενοποιημένη δομή στην οποία είναι δύσκολο να εισχωρήσεις. Αυτή η δομή είναι ικανή να εκτινάσσει κάθε εισερχόμενη δύναμη και καθιστά περιττή την χρήση οποιασδήποτε μυϊκής δύναμης.