ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΤΟΥ WING CHUN

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ

Χρήση των αντανακλαστικών

Χρησιμοποιήστε αντανακλαστικά επαφής σε μια μάχη.

ΚΙΝΗΤΙΚΌΤΗΤΑ

Γρήγορη κίνηση

Ο ασκούμενος του Wing Chun πρέπει να μπορεί να κινείται γρήγορα και να αλλάζει προσεκτικά τις πολεμικές του θέσεις, έτσι ώστε να καλύπτει τα ανοίγματα του.

ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ

Επιδεξιότητα

Για τον ασκούμενο του Wing Chun, η ικανότητα να διακόπτεται την κίνηση του είναι απολύτως απαραίτητη. Μαθαίνει να κινείται γρήγορα από τη μια θέση στην άλλη αλλά ταυτόχρονα πρέπει να μπορεί να διακόψει την κίνηση του σε οποιοδήποτε σημείο και ανά πάσα στιγμή.

ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ

Σταθερότητα της θέσης 

Ο ασκούμενος πρέπει να είναι σε θέση να παράγει ενέργεια με τις κινήσεις του μέσω των στερεών θέσεων. Το σύστημα Wing Chun χρησιμοποιεί μια ισότιμη κατανομή βάρους του σώματος για να ενεργεί αποτελεσματικά σε όλες τις ενέργειες του αντιπάλου και να αντιμετωπίζει οποιαδήποτε πιθανότητα χωρίς να χρειάζεται να μετακινεί το βάρος του σώματος από το ένα πόδι στο άλλο.

ΧΡΗΣΗ ΔΥΟ ΧΕΡΙΩΝ

Ταυτόχρονα

Αυτό σημαίνει ότι ο ασκούμενος πρέπει να κινεί τα χέρια του ανεξάρτητα από τους ώμους και το σώμα του. Για να αναπτύξει αυτή την ικανότητα, πρέπει να ασκείται στην φόρμα του Shil Lim Tao με τον σωστό τρόπο. Επίσης, με την εξάσκηση αυτής της φόρμας το μυαλό αναγκάζεται να ελέγχει ταυτόχρονα και τα δύο χέρια. Μία από τις μεγάλες επικρίσεις του Wing Chun οφείλεται στο γεγονός ότι οι κινήσεις των βραχιόνων είναι ανεξάρτητη, φαίνεται ότι δεν υπάρχει συνέχεια, έτσι δεν υπάρχει δύναμη. Αυτό είναι λανθασμένο. Η ισχύς (δύναμη) είναι αποτέλεσμα της ταχύτητας και της επιταχυνόμενης κίνησης. Ο ασκούμενος του Wing Chun εκπαιδεύεται να χρησιμοποιεί τις κινήσεις του σώματός του. Μπορεί επίσης να πάρει πολύ υψηλή ταχύτητα σε πολύ μικρή απόσταση.

CHI SAO

Κολλώδη χέρια

Στο Chi Sao ο μαχητής κατευθύνει την ενέργεια του από το σημείο επαφής προς το κέντρο του σώματος του αντιπάλου, όπου βρίσκονται οι ζωτικοί στόχοι. Βοηθά να διατηρήσουμε τους μύες μας σε ηρεμία και βελτιώνει την ισορροπία και τον συντονισμό μας. Το Chi Sao είναι ως άσκηση σχεδιασμένο με σκοπό να βελτιώνει τα αντανακλαστικά επαφής. Το σημείο επαφής κατά στο Chi Sao, μπορεί να είναι μία ή περισσότερες περιοχές.

ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Κεντρική γραμμή

Η κεντρική γραμμή είναι μια φανταστική γραμμή που ο ασκούμενος χρησιμοποιεί για να αντιμετωπίσει τον αντίπαλό του. Στρέφεται κατά μήκος των σημείων μπροστά του, όπου μπορεί να περάσει τους καρπούς σε διαφορετικά επίπεδα, χαμηλό, μεσαίο, υψηλό, χωρίς να γυρίζει το σώμα του. Χρησιμοποιώντας αυτή τη φανταστική γραμμή για να αντιμετωπίσει τον αντίπαλό του, ο ασκούμενος μπορεί να χρησιμοποιήσει και τα δύο χέρια ταυτόχρονα. Όπου οι καρποί δεν μπορούν να διασχίσουν χωρίς να γυρίσουν το σώμα, ο ασκούμενος είναι εκτός της κεντρικής γραμμής. Να μην συγχέεται με την κεντρική γραμμή, η οποία είναι η φανταστική γραμμή κάθετα διαιρώντας το σώμα σε δύο μέρη. Τα περισσότερα από τα ζωτικά όργανα και τα σημεία πίεσης του σώματος βρίσκονται στην κεντρική γραμμή. Αποφύγετε την καταπολέμηση της δύναμης ενάντια στη δύναμη. Οι ασκούμενοι Wing Chun προτιμούν, αν είναι δυνατόν, να εκτρέψουν την δύναμη του αντιπάλου αντί να την εμποδίσουν. Επομένως, πολλές τεχνικές βραχίονα περιλαμβάνουν περιστροφικές κινήσεις και μικρές κυκλικές κινήσεις, για τον απλό λόγο ότι το σύστημα Wing Chun προωθεί δυνάμεις στην άμυνα μέσω μιας πολύ μεγάλης μετατόπισης. Η τοποθέτηση εξασφαλίζει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε όλες τις τεχνικές.